1 Koningen 18:38

SVToen viel het vuur des HEEREN, en verteerde dat brandoffer, en dat hout, en die stenen, en dat stof, ja, lekte dat water op, hetwelk in de groeve was.
WLCוַתִּפֹּ֣ל אֵשׁ־יְהוָ֗ה וַתֹּ֤אכַל אֶת־הָֽעֹלָה֙ וְאֶת־הָ֣עֵצִ֔ים וְאֶת־הָאֲבָנִ֖ים וְאֶת־הֶעָפָ֑ר וְאֶת־הַמַּ֥יִם אֲשֶׁר־בַּתְּעָלָ֖ה לִחֵֽכָה׃
Trans.watipōl ’ēš-JHWH watō’ḵal ’eṯ-hā‘ōlâ wə’eṯ-hā‘ēṣîm wə’eṯ-hā’ăḇānîm wə’eṯ-he‘āfār wə’eṯ-hammayim ’ăšer-batə‘ālâ liḥēḵâ:

Algemeen

Zie ook: Brandoffer, God (vuur van)

Aantekeningen

Toen viel het vuur des HEEREN, en verteerde dat brandoffer, en dat hout, en die stenen, en dat stof, ja, lekte dat water op, hetwelk in de groeve was.

  1. Een meteoriet, afhankelijk van de samenstelling en de grootte zou dit een verklaring kunnen zijn.
  2. Een bolbliksem, deze komt voor en er zijn meldingen dat een bolbliksem dieren en mensen volledig "verteerden"; ook heeft een bolbliksem voldoende energie om een volledig dak van een bunker op te lichten en eventueel te vernietigen.
  3. Het kan een blinksemschicht zijn geweest. Normaliter zou dit niet voldoende zijn om naast het brandoffer, ook het hout, de stenen en het water te vernietigen. Echter de hoeveelheid vet van het brandoffer en het vele water zou kunnen zorgen dat er een soort "vlam in de pan" effect ontstond die voor een explosie zorgde waardoor ook de stenen vernietigd zouden kunnen worden. Het hout diende dan als extra brandstof.

Vertaalnotities

Zie hier voor een verklaring van de gebruikte coderingen.
    Zie hier over het gebruik van de interlineair.

וַ

-

תִּפֹּ֣ל

Toen viel

אֵשׁ־

het vuur

יְהוָ֗ה

des HEEREN

וַ

-

תֹּ֤אכַל

en verteerde

אֶת־

-

הָֽ

-

עֹלָה֙

dat brandoffer

וְ

-

אֶת־

-

הָ֣

-

עֵצִ֔ים

en dat hout

וְ

-

אֶת־

-

הָ

-

אֲבָנִ֖ים

en die stenen

וְ

-

אֶת־

-

הֶ

-

עָפָ֑ר

en dat stof

וְ

-

אֶת־

-

הַ

-

מַּ֥יִם

dat water

אֲשֶׁר־

hetwelk

בַּ

-

תְּעָלָ֖ה

in de groeve

לִחֵֽכָה

ja, lekte


Toen viel het vuur des HEEREN, en verteerde dat brandoffer, en dat hout, en die stenen, en dat stof, ja, lekte dat water op, hetwelk in de groeve was.

____

Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!