De Ark des Verbonds

Samenvatting

Professor Tudor Parfitt heeft de grootste ontdekking van de laatste 3.000 jaar gedaan: het lot van de mythische Ark des Verbonds.

Eeuwen geleden verdween de Ark des Verbonds uit de Tempel in Jeruzalem. Het is een van de heiligste objecten voor zowel joden, christenen als moslims. In de Ark bevinden zich de Stenen Tafelen met daarop de tien geboden.

Tudor Parfitt wordt wel de Britse Indiana Jones genoemd. Zijn zoektocht naar de Ark vergt meer dan 20 jaar en leidt hem door het Midden-Oosten en Afrika. Hij onderzoekt eeuwenoude documenten en codes in Oxford en Jeruzalem en gebruikt zelfs genetisch onderzoek om aanwijzingen te vinden die uiteindelijk naar de Ark moeten leiden. Maar sommige mensen willen niet dat de Ark wordt gevonden. In Jemen ontsnapt hij ternauwernood aan een ontvoering door islamitische vluchtelingen en in Afrika wordt hij beschoten en loopt hij bijna in een hinderlaag. Naast mystici, heiligen, oplichters en politici ontmoet hij op zijn reis een opmerkelijke stam die woont aan de Limpopo-rivier in Zuidelijk Afrika en die beweert dat ze weten waar de Ark zich bevindt. Maar wanneer Parfitt uiteindelijk de Ark vindt, is het op een plek die hij niet had verwacht...

Recensie(s)

In de Bijbel wordt verteld hoe Mozes op Gods bevel een bijzondere kist maakt, waarin de twee stenen tafelen met de tien geboden worden bewaard. Dit heilig voorwerp wordt de Ark van het Verbond genoemd. Deze Ark speelt aanvankelijk een rol in de oorlogvoering van de Israelieten, maar verdwijnt dan. Niemand weet wat ermee is gebeurd, maar aan speculaties geen gebrek. De Welshe judaicus Tudor Parfitt is een bekend geleerde, verbonden aan de Universiteit van Londen, maar tegelijk avontuurlijk van aard. Eerder deed hij onderzoek naar de Lemba, een stam in Zimbabwe, die claimt af te stammen van een Israelitische stam. De Lemba hadden een heilig voorwerp: een trom, die ngoma wordt genoemd, maar die door een Duits onderzoeker was meegenomen. Parfitt gaat op zoek en vindt deze trom terug in het magazijn van het museum van Zimbabwe. Zijn conclusie is dat deze ngoma weliswaar uit de middeleeuwen dateert, maar niettemin teruggaat op het model van de Bijbelse Ark. Zijn argumentatie is echter niet bijzonder sterk. Niettemin een boeiend geschreven boek, dat leest als een avonturenroman. Met een fotokatern in kleur en zwart-wit, een kaartje en een register.

Prof. dr. K.A.D. Smelik

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel De Ark des Verbonds
Auteur Tudor Parfitt
Uitgever Bruna
Jaar Verschenen 2008
Taal nl
Pagina's pp. 422
ISBN139789022994269
Onderwerp Ark (des Heeren, Verbond)

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!


Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!