Romeinse Barken, Sandalen en Feloeken
de Zeilvaart op de Middelandse Zee

Samenvatting

In dit boek worden de verschillende typen zeilschepen beschreven, die vanaf de oudheid tot in het begin van de 20ste eeuw op de Middellandse Zee werden gebruikt voor de koopvaart. Veel aandacht wordt besteed aan de handelsroutes,
de producten die over zee werden vervoerd, de navigatie en de weersomstandigheden. Aan zeeroverij is een apart hoofdstuk gewijd.
Meerdere onderwerpen passeren de revue. Hoe slim was de computer van Antikythera, een meer dan 2000 jaar oud instrument, dat in een wrak van een gezonken Griekse koopvaarder werd gevonden? Er konden ongelooflijk gecompliceerde astronomische berekeningen mee worden gemaakt. Waarom vernietigden de Turken hun observatorium in Instanbul? Wat heeft Utrecht te maken met Gibraltar en Sardinië? Waarom bouwden de Hollanders tijdens de Tachtigjarige oorlog galeien? Wat deed Simon de Danser uit Dordrecht in Algiers? Ook wordt aandacht besteed aan de vaart op de Nijl, de Tiber, de Rhone en de Dode Zee.

Recensie(s)

Hoe is de scheepsbouw ooit begonnen? Als je je dit afvraagt, is het hoogtijd om deze uitgave ter hand te nemen en alles over de scheepsbouw van pakweg 3000 voor Christus tot eind 19e eeuw te weten te komen. Deze goed gedocumenteerde, geschiedenis van de westerse scheepsbouw speelt zich af rondom de Middellandse Zee. Van de oudste vondsten van de eerste vrachtschepen tot de laatst varende schoeners onder zeil. Want zo ging dat vroeger, alles onder zeil. Hoe manoeuvreerden ze, hoe navigeerden ze? En welke zeereis maakte Odysseus nu werkelijk over de Middellandse Zee? Op deze vragen en nog veel meer vind je hier het antwoord. Trouwens, wat vervoerden die schepen? Waar gingen ze eigenlijk naartoe? Je vind het overzichtelijk per land gerangschikt. De rest van deze uitgave geeft in alfabetische volgorde - soms kort, vaak uitgebreid - een overzicht met omschrijving van alle scheepstypen waarmee gevaren werd en waar: van Bark tot het Yassi-Ada-schip. Al met al een handzame en vooral leerzame gids. Veel afbeeldingen in blauwtinten. Met verklarende woordenlijst en register.

A. Meeusen

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel Romeinse Barken, Sandalen en Feloeken de Zeilvaart op de Middelandse Zee
Auteur Hans Haalmeijer
Uitgever Alk B.V., Uitgeverij De
Jaar Verschenen 2008
Taal nl
Pagina's pp. 224
ISBN139789060132951
Onderwerp Schip, Schepen, Zeevaart

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!