Klipdas, Hyrax
שָׁפָן H8227 "klipdas, Safan",

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Zoogdieren,

De klipdas (Hyrax Syriacus) behoort tot de familie Klipdassen (Procaviidae) uit de orde der klipdasachtigen.

Inhoud

Bijbel

Een van de dieren die in de Nieuwe Bijbelvertaling is verdwenen is het konijn. In de plaats daarvoor hebben de vertalers gekozen voor de klipdas (Hyrax Syriacus). In de Bijbel lezen we over dit dier: "In het hoog gebergte vindt de steenbok zijn toevlucht, in de rotsen verbergt zich de klipdas" (Ps. 104:18) en "De klipdassen zijn een machteloos volk, toch maken zij hun woning in de rotsen" (Spr. 30:26) Uit deze twee teksten blijkt dat het niet om een konijn kan gaan, de klipdas is echter een dier dat inderdaad in een rotsgebied leeft. Klipdassen lijken uit de verte een beetje op konijnen, maar hebben kortere oren. De klipdas behoort tot de orde Hyracoidea die zelf deel uitmaakt van de groep der hoefdieren. Zijn naaste familie is de orde der Perissodactyles (paarden, tapir en neushoorn) en de orde der Proboscidea (olifanten). De Afrikaanse inboorlingen noemen de klipdas dan ook wel "het kleine broertje van de olifant".

Een aardige anekdote waarin konijnen met klipdassen worden verward gaat over de kolonisatie van de Feniciërs (1100 v.C.) van het Iberische schiereiland en daar grote aantallen dieren waarnamen die leken op de in Fenicië inheemse klipdas. Om die reden noemden de Feniciërs het nieuwe ontdekte gebied w'sjafanim (שְׁפַנִּים = klipdassen), later zouden de Romeinen daarvan Hispania gemaakt hebben, waarvan wij op onze beurt daar weer Spanje van hebben gemaakt. Klipdassen houden erg van warmte, we zien ze dan ook vaak op de rotsen, genietend van de zon.


Fauna

De klipdas (Hyrax Syriacus) behoort tot de familie Klipdassen (Procaviidae) uit de orde der klipdasachtigen.


Herkauwen

גֵּרָה "herkauwen"; de klipdas herkauwt overigens niet, maar heeft meerdere magen-kamers waardoor bacteriën in staat zijn om de zware vezels en plantaardige materialen af te breken. Deze werking is vergelijkbaar als die bij hoefdieren (von Engelhardt et al. (1978) Production of methane in two non-ruminant herbivores. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology 60 (3) 309-311).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!