Woestijn
ἔρημος G2048 "eenzaam, verlaten, onbewoond", בָּתָה H1326 "woestheid, wildernis", יְשִׁימוֹן H3452 "eenzaam , woestijn, wildernis", מִדְבָּר H4057 "woestijn, wildernis, stem, spraak",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Judea (woestijn v.), Zif (woestijn), Zin (woestijn),

Een woestijn (Hebreeuws מִדְבָּר H4057) is een gebied met minder dan 200 mm neerslag per jaar, waardoor er relatief weinig fauna aanwezig is. Veelal wordt gedacht, dat de grond van woestijnen onvruchtbaar is, maar dit is vaak juist niet het geval, delen van de Negev zorgen tegenwoordig voor de grootste graanproductie van Israël. Na een regenbui kan een groot deel van de woestijn ineens zeer sterk begroeid worden, maar de woestijngrond is niet in staat het water lang vast te houden en dan sterven de planten weer af. Het is om die reden dat bewoners van de woestijnen in het Midden-Oosten allerlei oplossingen hadden bedacht, zoals het graven van grote cisternen waarin men in het regenseizoen het water opving om daar de rest van het jaar te kunnen gebruiken. Daarnaast geven oasen in de woestijnen, zoals En Gedi, soms ook omstandigheden dat mensen er kunnen leven. Een oase is een plek in de woestijn, waar toegang tot water is.

Een stereotiep beeld van een woestijn is dat het een uitgestrekte kale vlakte met zandduinen en een zeer hoge temperatuur is. Dit geldt echter voor slechts een klein deel van de woestijngebieden op aarde. Zo zien we dat de Negev en ook de Sinaï woestijnen zijn met veel rotsen. Een betere term is dan ook wildernis.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel worden diverse woestijnen genoemd. Bekend is vooral de Negev en Sinaï woestijn, daarnaast zijn er diverse kleinere zoals de Judea woestijn of Zin woestijn welke in feite uitlopers zijn van de Negev.


Woestijnen in de wereld

Woestijnen zijn overal te vinden, in Nederland zijn er verschillende zandvlakten, zoals op de Hoge Veluwe, de Kootwijkerzanden, maar ook de grote zandvlakten op Terschelling en Schiermonnikoog die je tot woestijnen kan rekenen. Hierbij is opvallend dat, waar in de rest van de wereld de verwoestijning geprobeerd wordt een halt toe te roepen, in Nederland juist deze zandvlakten in stand worden gehouden en zelfs uitgebreid.


Aangemaakt 19 oktober 2005, laatst bijgewerkt 22 januari 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!