Huis
αὐλή G833 "paleis, huis, hof, binnenplaats", δῶμα G1430 "gebouw, huis, dak", ἔπαυλις G1886 "boerderij, landhuis", οἰκία G3614 "huis", οἰκοδομέω G3618 "huis bouwen, opbouwen, herbouwen, repareren", οἶκος G3624 "huis, woonplaats, huishouden", אֹהֶל H168 "huis, hut, tentwoning, tabernakel, woning, tent", בַּיִת H1004 "huis, bedehuis, vergaarbak, binnen, plaats, tempel, huishoudzaken, huishouden, familie", בַּיִת H1005 "huis", בִּיתָן H1055 "paleis, huis", חֹרֶף H2779 "winter, winterhuis, winterpaleis",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Dak, Huur v.e. huis,

Veel huizen waren vroeger lang niet zo degelijk gebouwd als tegenwoordig, vaak bestonden ze uit een paar muren en daarbovenop een plat dak, gemaakt van een paar balken met daarover heen dunne takjes en een laag aangestampte modder.

 

Inhoud

Terminologie

Het Hebreeuwse בַּיִת H1005 "gebouw, huis", heeft vaak ook de ruimere betekenis van paleis, tempel of familie.


Indeling huis

Als we kijken naar de indeling van de huizen uit die tijd (zie de tekening rechts), dan blijkt dat de dieren bij de ingang of onder het woongedeelte werden gestald, via een trap kwam men dan in het gedeelte waar het gezin woonde en achterin of daarboven was dan de "opperkamer", de katalyma. Het voordeel van zo'n indeling was dat men toezicht kon houden op de dieren en konden profiteren van de warmte die deze dieren afgaven.Dak

Gewone huizen hadden meestal een plat dak (cf. Mark. 2:4; Luk. 5:19). Tijdens het regenseizoen wilde zo’n dak nog wel eens nat worden en het gebeurde dan dat de zaden die in de modder zaten begonnen te groeien. Op bovenstaande foto zie je verschillende planten op het dak groeien.

Het voordeel van zo'n dak was dat het in de zomer redelijk koel bleef in het huis.


Zo’n dak moest dan ook regelmatig onderhouden worden en aan het einde van het regenseizoen werd het dak gerepareerd en voorzien van een nieuwe laag modder. Deze moest worden aangestampt en daar had men een speciale “dakroller” voor.


Geschiedenis

Afhankelijk van de bouwmaterialen en de locatie werden verschillende technieken gebruikt. De Germaanse huizen werden vooral van hout en riet gemaakt omdat daar een overvloed van voorhanden was in tegenstelling tot hardere materialen als steen.


Koop nu