Oniche
שְׁחֵלֶת H7827 "oniche, onycha",

welriekende specerij; שחלת shecheleth "oniche"; Dit kan een plant zijn, of het kan een soort weekdier zijn, wordt vermeld in Ugaritisch en Akkadisch. De Targum vertaalt dit als tufra, de Talmud als tziporen (Kerithoth 6a), en de Septuagint als onyx, alles een aanduiding voor 'vingernagel'. Sommigen beweren dat dit werkelijk bereid is uit menselijke vingernagels (cf. Arukh vs. Tziporen), maar de meeste geleeden zien het als afkomstig van een waterdier (Mossef HeArukh ibid.; Ramban). Daarom wordt het meestal aangeduid als onycha (Hirsch; King James) of blatta byzantia (Abarbanel; Shiltey Gibborim 85), de nagel-achtige operculum of sluiten flap van bepaalde slakken van de murex familie, zoals de Onyx marinus, Strombus lentiginosus, of Unguis Odaratus (Tifereth Yisrael, Chomer Bakodesh 2:67; Cf. Ben Sirah 24:15, Dioscorides, De Materia Medica 2:10). Dit zou een zeer aangename geur geven bij verbranding.
Andere bronnen stellen echter dat shecheleth een soort van wortel is (Rashi). De Talmud lijkt ook aan te geven dat het kwam van een eenjarige plant (Kerithoth 6b). Sommigen identificeren deze plant met een soort van een steenroos, Cistus ladaniferus, die nagelachtige bloemblaadjes heeft.
De onycha werd ingewreven met een alkali-oplossing bereid uit de bittere wikke (Vicia sativa) (cf. Rambam op Maaser Sheni 2:4) om alle onzuiverheden te verwijderen. Het werd vervolgens geweekt in het gefermenteerde sap van de kappertjesbes (Caparis spinosa) (cf. Tosafoth, Betza 25b, vs. VeTzalaf) of sterke witte wijn om de geur te verbeteren (Kerithoth 6a; Yad, Kley HaMikdash 2:5).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!