Anemoon

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Lelies van het veld, Planten / Flora,

De Anemoon (Anemone coronaria) is een meerjarige plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) die 20 tot 40 cm hoog wordt.

Inhoud

Bijbel

Een van de bloemen die horen bij de "leliën des velds". Met de lelies van het veld worden alle veldbloemen bedoeld die tussen het gras verschijnen. Naast planten als de Perzische Boterbloem (Ranunculus asiaticus), Gekroonde Ganzebloem (Chrysanthemum coronarium L.) en de Witte Lelie (Lilium candidum) behoort ook de Anemoon (Anemone coronaria) tot deze veldbloemen.

Spinnende Anemonen

Als Jezus spreekt dat men niet bezorgd moet zijn over de kleding, want Kijk naar de lelies in het veld, hoe ze groeien; ze werken niet en spinnen niet (Mat. 6:28; Luk. 12:27), dan moet Hij stellig de anemoon in gedachte hebben gehad, want als deze eenmaal uitgebloeid zijn dan zie je dat het middengedeelte eerst nog een tijdje dicht is, maar daarna komt het pluis zichtbaar en als je dat goed bekijkt dat zie je hoe schitterend dat tegen elkaar is gesponnen. Ze werken misschien niet, maar is dit spinnen of breien.


Terminologie

Het Griekse woord κρίνον krinon is het algemene woord voor verschillende bloemsoorten die tot hetzelfde geslacht behoren, waarvan de schoonheid spreekwoordelijk is.


Botanie

De Anemoon (Anemone coronaria) is een meerjarige plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) die 20 tot 40 cm hoog wordt. Er is een rozet van enkele grondbladeren waarvan elk blad driedelig diep gelobd is. De bloemen groeien aan een enkele stengel met een krans van kleine bladeren juist onder de bloem. De bloem is 3-8 cm in diameter, met vijf tot acht rode, witte, roze, paarse of blauwe kroonbladachtige kelkbladen. Na de bloei verschijnen er pluis waarin de zaden zich bevinden.


Verspreidingsgebied

Herkomst: van Zuidoost-Europa tot en met Centraal-Azië. De Anemoon is een van de meest voorkomende planten in Israël, waarbij vooral de variëteiten met rode bloemen ook in de meer onherbergzame omgevingen voorkomen.


Geschiedenis

Er wordt gezegd dat de Anemoon in de zestiende eeuw door de eerste hortulanus van de Hortus in Leiden, Carolus Clusius, meegebracht werd vanuit Wenen naar Nederland. Volgens een ander verhaal zou een zekere Bachelier in 1615 een collectie Anemonen hebben aangelegd, die hij de eerste jaren voor zichzelf wenste voort te kweken, om daarna de zaden en de knollen tegen grof geld te verkopen. Echter zoals het altijd met zeldzame planten gaat, er waren slimme mensen die deze Anemonen voortijdig in handen kregen. Ze kwamen er namelijk achter dat het pluizige zaad van de plant gemakkelijk aan kleding vasthecht. En zo wisten ze deze mee te smokkelen en in hun eigen tuin verder te kweken.

Vanwege de giftige werking van de plant, werd de plant in de Middeleeuwen als heilig beschouwd. Daarnaast is er ook een Middeleeuwse legende die stelt dat de rode Anemonen zijn ontstaan, toen er bloeddruppels van Christus op vielen toen Hij aan het kruis hing terwijl de plant daaronder groeide.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!