Militairen (Romeinse)

Zie ook: Ala I Sebastenorum, Centurio, Cohors Secunda Italica Civium Romanorum, Italian Cohors Prima Augusta, Militaire titels, Soldaat (Romeinse), Tiende Legioen Fretensis, Tribunus militum, Vesting (Romeinse), Wapenrusting, Wapenrusting (Geestelijke),

Romeinse soldatenHet Romeinse leger (exercitus Romanus) zorgde deels voor de uitbreiding van de macht van Rome tot een wereldrijk. Het was dan ook superieur in die tijd. Dit is te danken aan hun bewapening, discipline, technieken en tactieken.

Inhoud

Bijbel

Het Nieuwe Testament vermeldt nogal wat Romeinse soldaten. Johannes de Doper wordt gedood door een speculator, een centurio vraagt Jezus om zijn knecht te genezen, Jezus zegt dat zijn Vader hem zo twaalf legioenen van engelen ter beschikking zou stellen, Pilatus had de rang van praefectus en verhoort Jezus in een praetorium (een militair hoofdkwartier), en een Romeinse soldaat erkent als eerste dat de gekruisigde de Zoon van God was. En er is natuurlijk het ontroerende verhaal over de geesteszieke man in Gergasa, die zichzelf Legioen noemt.

Romeinse soldaten in schildpadformatieIn de beschrijving van het Romeinse leger is het Nieuwe Testament een hele normale joodse tekst, als we die vergelijken met andere joodse geschriften. Elke Jood was destijds onder de indruk van de Romeinse strijdmacht. De Oorlogsrol, een van de Dode Zee-rollen, beschrijft hoe in de eindtijd de Kinderen van het Licht zullen strijden tegen de Kinderen der Duisternis, en beschrijft hoe de "good guys" zich opstellen en bewapenen - duidelijk als een legioen. Een andere Dode Zee-rol vermeldt hoe de Romeinen hun veldtekens goddelijke eer bewijzen.

Tijdens zijn gevangenschap en zijn tocht naar Rome heeft Paulus veel aandacht kunnen besteden aan de Romeinse legeruitrusting. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in zijn brieven lezen over de Geestelijke Wapenrusting en die vergelijkt met de uitrusting van de Romeinse soldaten (Ef. 6:11-18).


Romeinse legereenheden

Romeinse soldatenIn Judea waren de volgende legereenheden. In Jeruzalem waren twee cohorten van helpers (bij het oude paleis Herodian en bij de vesting Antonia): ongeveer duizend mensen. Een derde cohort bewaakte hoofdstad Caesarea. Twee cohorten van infanterie en één eskader van cavalerie dienden door de provincie.

De laatstgenoemde was Ala I Sebastenorum die in Handelingen 23.23-32 moet worden bedoeld. Het bestond uit Samaritanen. Wij kennen van het bestaan van een Cohors I Sebastenorum. Deze twee regimenten werden waarschijnlijk samengesteld door koning Herodes de Grote, die Samaritanen gekozen kan hebben, die vaak het Samaritaanse geloof aanhingen, om zo de Joodse bevolking van Judaea te bewaken.

Andere bekende eenheden zijn Cohors Prima Italica Civium Romanorum, Cohors Secunda Italica Civium Romanorum (Handelingen 10.1) en Italiaanse Cohors Prima Augusta (Handelingen 27.1). In het kort, van cohors slechts één kennen wij niet de naam.
Bron: M.P. Speidel, 'The Roman Army in Judaea under the Procurators', in M.P. Speidel, Roman Army Studies II (1992 Stuttgart), pages 224-232

Zie ook:


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!