Palti
פַּלְטִי H6406 "Phalti, Palti", פַּלְטִיאֵל H6409 "Paltiel, Phaltiel",

Zie ook: Personen, Namen,

Palti (פַּלְטִי H6406 en פַּלְטִיאֵל H6409), meerdere personen in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

Palti, 2de echtgenoot van Michal

Palti (Hebreeuws פַּלְטִי H6406), of meer volledig Paltiel (Hebreeuws פַּלְטִיאֵל H6409), zoon van Laïs die afkomstig was uit Gallim, de tweede echtgenoot van Michal (dochter van Saul)

Palti is met name bekend vanwege de geschiedenis met Michal. Michal was oorspronkelijk David 's vrouw, maar Saul gaf haar aan Palti nadat ze David hielp ontsnappen uit de handen van haar vader. Later toen David koning werd van Juda en Isboseth Sauls zoon (en Michal's broer) koning was van Israël, eiste David dat Michal terugkeerde naar hem, in ruil voor vrede tussen hen. Hieraan gaf Isboseth gevolg. Volgens het verhaal liep Palti huilend achter Michal aan toen ze werd teruggebracht tot Bahurim toe, toen gelastte Abner dat hij weg moest gaan (2 Sam. 3:16).

Palti, spion van de stam Benjamin

In Numeri 13:9 wordt Palti genoemd als een van de spionnen tijdens de Uittocht.


Jodendom

Volgens de Talmud had Palti nooit seks tijdens zijn huwelijk met Michal, maar hield hij 's nachts een zwaard tussen hen in bed om ze van elkaar gescheiden te liggen. De Talmud verklaart zijn huilen als verdriet over het verlies van een goede daad, en niet als huilen om het verlies van Michal zichzelf:

Is er niet geschreven (2 Sam. 3:16), Hij ging huilend? Dit was voor het verliezen van de goede daad van [zelfbeheersing].  Vandaar dat [hij haar volgde] tot [de stad genaamd] Bahurim (letterlijk "jongeren"), wat betekent dat ze allebei waren gebleven als ongehuwde jongeren en niet geproefd hadden het genot van de echtelijke relatie. (Sanhedrin 19b)


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!