Waarzeggen
אוֹב H178 "tovenaar, waarzegger, dodenbezweerders, waarzegster, waarzeggende geest, zakken, geesten van doden", אֱלוּל H434 "ijdele waarzeggerij, nietigheid", אֱלִיל H457 "nietig, kwakzalver, afgoden, ijdele waarzeggerij, nietige afgoden, nietigheid", גְּזַר H1505 "waarzegger, losraken, afhouwen", יִדְּעֹנִי H3049 "duivelskunstenares, waarzegger, medium", נָחַשׁ H5172 "waarzeggen, waarnemen, naspeuren",

Zie ook: Artikelen Blog, Belomantie, Hepatoscopie, Magie, Tovenarij, Python (godin), Tovenaars / Heksen,

Waarzeggen is de poging om inzicht te krijgen in een vraag of een situatie door middel van een gestandaardiseerd proces of ritueel en werd in de oudheid gezien als onderdeel van tovenarij.

Inhoud

Bijbel

De toekomst voorspellen, is volgens de Bijbel verboden..

Rituele manieren om waar te zeggen zijn: Door acht te slaan op vogelgeschrei (Deut. 18:10); Door het gebruik van de drab in een beker, zoals Jozef (Gen 44:5, 15) ondanks dat dit verboden was volgens de Bijbel. De mogelijkheid bestaat dat in deze specifieke verzen bedoeld wordt dat Jozef dit zeker wel had gemerkt, waargenomen (cf Gen. 30:27)


Methodes

Een van de meest bekende methodes is het horoscoop lezen en het meestal daarmee verweven bedreven vorm van astrologie.

Andere manieren die in de Bijbel worden genoemd zijn belomantie, de kunst van waarzeggerij met behulp van pijlen, en hepatoscopie, de kunst van waarzeggen met behulp van een lever (Ezech. 21:21).


Christendom

In het christendom wordt het algemeen afgewezen. Toch blijkt dat vele christenen geen bezwaar hebben om een horoscoop te lezen omdat dit wordt bezien als een bron van vermaak. Daarnaast blijkt dat sommigen christenen een eigen variant hebben van astrologie en daarmee proberen de toekomst te weten te komen en dan meestal in verband met het te weten te komen van de wederkomst van Christus of de eindtijd.


Aangemaakt 8 februari 2009, laatst bijgewerkt 23 januari 2023


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!