Ibex (dier)
אַקּוֹ H689 "steenbok, ibex", יָעֵל H3277 "Ibex, gemzen, steenbokken", יַעֲלָה H3280 "hinde",

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Geit, Zoogdieren,

Ibex (Hebreeuws יָעֵל H3277), ook wel steenbok of wilde geit genoemd, de naam van een geslacht van aantal verwante soorten uit het geslacht geiten (Capra). Met name de Nubische steenbok (Capra nubiana) komt veel voor in de woestijnen en bergen van Israël.

Inhoud

Bijbel

De ibex wordt driemaal genoemd in de Bijbel. De eerste keer als koning Saul David zoekt in een omgeving die de "rotsstenen der steenbokken" wordt genoemd (1 Sam. 24:3). Ook de psalmdichter zegt dat de "hoge bergen zijn voor de steenbokken" (Ps. 104:18). Uit beide teksten blijkt duidelijk dat ze in bergachtig gebied voorkomen. in onderstaand filmfragment zien we twee jonge ibexen tegen de richel van Mitzpe Ramon (Israël) en waaruit duidelijk blijkt dat deze dieren zeer geschikt zijn voor dit soort ruige omgevingen.

In Job wordt gesproken over het werpen van de kalveren van de ibex (Job 39:4). Een laatste vermelding vinden we in Spreuken waar de vrouw wordt vergeleken met de hinde van de ibex (Spr. 5:19).

Verder komt het dier voor in namen van personen, zoals Jael de vrouw van Heber (Richt. 4:17ev.), Jaela van de knechten van koning Salomo, wiens nakomelingen met Zerubbabel uit de ballingschap terugkeerden (Ezr. 2:56; Neh. 7:58).


Beschrijving

De Nubische steenbok valt op omdat de soort met zijn tot 120 cm lange hoorns, de langste en indrukwekkendste hoorns heeft van het geslacht Capra.

Verspreidingsgebied

Het dier komt voor vanaf het noordelijke deel van Eritrea, langs de kuststrook van Egypte, Sinaï, Israël, Jordanië, Saoedi-Arabië tot en met Jemen en Oman. Komt met name voor in rotsachtige en woestijngebieden, met veel steile rotsen en kloven, waar teven ook nog voldoende voedsel, zoals gras en struiken te vinden is.

In Israël overleefde een klein aantal steenbokken in de Judea woestijn . Na een verbod op de jacht op deze dieren werd uitsterven behoed en begon de steenbokpopulatie zich te herstellen en verspreidden ze zich zowel in de Negev als in de heuvels van Eilat en verder in de Judea woestijn. Na de Zesdaagse Oorlog strekte de steenbokkenpopulatie zich ook noordwaarts uit naar het noordelijke deel van de Judea woestijn. Begin jaren 90 werd de populatie in het zuiden van Israël op 1200 geschat.

Met de ondertekening van de Oslo-akkoorden verslechterde de situatie voor de dieren in de gebieden van Judea en Samaria en worden op dit moment daar met uitsterven bedreigd (Anshel Pfeffer, פקחי המנהל האזרחי ולוחמי גולני במצוד אחר ציידים פלסטינים בצפון מדבר יהודה, באתר הארץ in Ha'aretz, 12 september 2010).

Bewijzen dat de ibex hier ook in de oudheid voorkwam blijkt onder andere uit de diverse vermeldingen in de Bijbel en uit rotstekeningen welke in de genoemde gebieden zijn te vinden.

Bedreigd

De populatie loopt wereldwijd terug en men schat een aantal minder dan 10.000 (Alkon, P. U.; Harding, L.; Jdeidi, T.; Masseti, M.; Nader, I.; de Smet, K.; Cuzin, F. & Saltz, D. (2008). "Capra nubiana". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN).


Aangemaakt 30 december 2010, laatst bijgewerkt 21 juli 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!