Beta Israël, Ethiopische Joden

Zie ook: Jood, Joden, Tien verloren stammen,

Niet te verwarren met Afrikaanse Hebreeërs.

De Beta Israël (Hebr. בֵּיתֶא יִשְׂרָאֵל, Ge'ez ቤተ እስራኤል) zijn Joodse afstammelingen welke eeuwen in Ethiopië hebben gewoond. De meesten van hen zijn in de 20ste eeuw naar Israël verhuisd (Shalva Weil (ed.) Ethiopian Jews in the Limelight, Jerusalem: NCJW Research Institute for Innovation in Education, Hebrew University, 1997, p. 35–48).

De Beta Israël vernieuwden contacten met andere Joodse gemeenschappen in de latere 20ste eeuw. Na Halachische en constitutionele discussies besloten Israëlische functionarissen op 14 maart 1977, dat de Israëlische ‘Wet op Terugkeer’ toepassing was op de Beta Israël (Michael Corinaldi, Ethiopian Jewry: Identity and Tradition, Rubin Mass, 1988, p. 186–188). Het was Rabbi Ovadia Yosef die tijdens deze Halachische discussies stelde dat ze nakomelingen waren van de stam Dan (MyJewishLearning, What Are Judaism’s Lost Tribes?), hoewel anderen hier vraagtekens bij stellen.

Inhoud

Geschiedenis

In 1950 werd in Israël de ‘Wet op Terugkeer’ aangenomen, die stelt dat iedereen, die een Joodse grootouder heeft of met iemand is getrouwd die een Joodse grootouder heeft, de Israëlische nationaliteit kan krijgen. Deze ruime definitie van wie als ’Jood’ wordt toegelaten als burger van de Joodse staat, werd door premier David Ben Goerion gekozen, omdat Hitler deze maatstaf ook hanteerde bij het bepalen van wie Joods was en moest worden uitgeroeid. Iedereen die volgens deze definitie gevaar liep te worden vervolgd, zou in Israël een veilig thuis moeten vinden.

Het was op basis van deze wet dat in de periode van 12 november 1984 tot en met 5 januari 1985 ‘Operatie Mozes’ werd uitgevoerd, waarbij ongeveer 8.000 Ethiopische Joden naar Israël gebracht, mede omdat ze vaak onder zeer moeilijke en soms gevaarlijke levensomstandigheden verkeerden in vluchtelingenkampen in Addis Abeba en in de noord Ethiopische stad Gondar.. De operatie werd uitgevoerd door de Mossad in samenwerking met het IDF, de CIA, de Amerikaanse Ambassade en andere instanties. Andere soortgelijke operaties waren ‘Operatie Salomo’ (1991) en ‘Operatie Duivenvleugel’ (2011).


Tegenwoordige situatie

Tegenwoordig wonen er in Israël 110.000 Israëlische Ethiopiërs en zij dragen veel bij aan de maatschappij. Opvallend is dat veel jongeren uit deze groep bekend staan om hun bereidwilligheid tot het dienen bij het IDF. De jongeren zien de dienstplicht als een erg belangrijk onderdeel voor hun ontwikkeling tot Israëliër en burger in zijn algemeenheid. Veel bekleden ook hoge posities binnen het IDF.

Ondanks de vele succesverhalen, blijkt dat de algehele integratie in de Israëlische maatschappij moeilijker is dan verwacht. Zo kampt de Beta Israël op veel gebieden met problemen:

Deze problemen zijn niet alleen aan de Israëlische autoriteiten te verwijten, voordat de Beta Israël emigreerden waren velen analfabeet en hadden een lager levenspijl dan de andere Israëliërs en moesten alleen al om die reden zich veel aanpassen. Bij velen lukte het, bij anderen niet.


Tradities en gewoonten

Zij hebben alleen kennis van de eerdere boeken van het Oude Testament. Daarnaast vierden zij geen feesten, zoals Purim, die na de vernietiging van de tempel ontstonden. Beiden zijn aanwijzingen dat ze al voor de vernietiging van de tempel in Ethiopië waren en wat lijkt te worden bevestigd in Sefanja 3:10.


Aangemaakt 10 mei 2018, laatst gewijzigd 4 december 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!