Parel, Parelmoer
μαργαρίτης G3135 "parel, spreekwoord", דַּר H1858 "albast , parelmoer",

Zie ook: Juweel, Sieraad,

Deur met parelmoer ingelegd (Topkapi, Istanbul)Een parel is een hard, rond voorwerp dat door bepaalde weekdieren (hoofdzakelijk oesters, soms slakken) wordt gemaakt, en dat opgevist wordt om als sieraad te dienen. De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner. Parels worden verkregen door parelduikers en parelkwekers. Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm. Traanvormige parels worden vaak als hanger gebruikt. Onregelmatig gevormde parels worden gebruikt in kettingen.

Parelmoer (ook paarlemoer gespeld) is een onderdeel van de schelp van de weekdieren. Het materiaal wordt in veel culturen verwerkt in gebruiksvoorwerpen of kunstobjecten.

Inhoud

Bijbel

Oude Testament

Parelmoer (Hebreeuws דַּר H1858) wordt genoemd in de beschrijving van het paleis van Ahasveros (Esth. 1:6). De Statenvertaling gebruikt het woord parelsnoeren (בַּחֲרוּזִֽים H2737) in Hoogl. 1:10 wat echter beter kan worden vertaald met "juwelen".

Nieuwe Testament

Parel (Grieks μαργαρίτης G03135) wordt meermalen genoemd in het Nieuwe Testament. Een bekende uitdrukking als "paarlen voor de zwijnen" is afkomstig uit Mattheus 7:6. Het Koninkrijk der hemelen wordt vergeleken met een kostbare parel (Mat. 13:45-46).

Paulus geeft aan dat vrouwen niet moeten pronken met sieraden bezet met parels (1 Tim. 2:9).

Verder wordt in Openbaring nog enige malen over parels gesproken als versiersel (Opb. 17:4; 18:12, 16; 21:21) en waar zeer waarschijnlijk parelmoer wordt bedoeld.


Geschiedenis

Asterix en CleopatraVolgens de legende wedde Cleopatra ooit met Marcus Antonius dat ze tien miljoen sestertiën (oude munteenheid) kon spenderen aan een diner. Marcus Antonius ging de weddenschap aan, omdat het bereiden van zo'n dure maaltijd hem onmogelijk leek. Vervolgens liet Cleopatra een peperdure parel uit haar oorbel oplossen in kopje azijn en dronk ze het mengsel op, waardoor ze de weddenschap won (Plinius de Oudere, Natural History, 9.119‑21; Macrobius, Saturnalia, III.17.14-17; zie ook B.L. Ullman, Cleopatra's Pearls). Dit verhaal zou later door René Goscinny en Albert Uderzo in hun stripalbum Asterix en Cleopatra verder worden uitgewerkt alsof ze altijd parels in haar wijn dronk.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!