Dromen
ἐνύπνιον G1798 "droom", ὄναρ G3677 "droom", הַרְהֹר H2031 "droombeelden, gedachten", חֲלוֹם H2472 "droom, meester dromer, aartsdromer, dromer, dromen-dromer", חָלַם H2492 "gezond maken, (een droom) hebben, kloek worden, dromen, krachtig, dromer", חֵלֶם H2493 "droom", מַרְאָה H4759 "spiegel, visioen",

Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart, als hij of zij slaapt. Dromen komen vooral voor tijdens de remslaap, en duren doorgaans tussen de 5 en 10 minuten. Veel dromen zijn na eenzelfde periode ook weer verdwenen.

Tijdens een lucide droom is de dromer zich bewust van het feit dat hij droomt. Elke dromer kan een lucide dromer worden door simpele oefeningen.

Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Dromen zouden helpen de gebeurtenissen te verwerken. In een droom zou men ook nieuwe ideeën kunnen opdoen omdat de hersenen 's nachts totaal anders denken dan overdag, onlogisch en associatief. Ze brengen oude zaken met nieuwe in verband met elkaar op een manier die je overdag nooit zou kunnen bedenken.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel zijn daar verschillende voorbeelden van te vinden, bijvoorbeeld Jozef in Genesis en Daniël.

Oude Testament

Bekende voorbeelden van dromen in het boek Genesis zijn: God kwam in een droom bij Abimelech (Gen. 20:3); Jakob's droom te Bethel (Gen. 28:10ev.) en later als hij bij zijn kudde was (Gen. 31:10-11ev.); Jozef's eerste droom (Gen. 37:5-7) en zijn tweede droom (Gen. 37:9); de droom van de schenker (Gen. 40:5ev.) en die van de bakker (Gen. 40:16ev.); De eerste droom van Farao (Gen. 41:1-4); en zijn tweede droom (Gen. 41:5-7).

Abraham kreeg in een visioen (een droom?) de belofte dat zijn nazaten een groot volk zouden worden (Gen. 15:1ev.)

Nieuwe Testament

Voor openbaringen of voorspellende dromen, zie → visioen


Geschiedenis

In het verleden zag men dromen als boodschappen van de goden en kende men er een voorspellende functie aan toe. Een bekend voorbeeld is het gedicht "Erlkönig" van de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe, waarin de vader droomt over de dood van zijn kind. Ook "The Raven" is een gedicht, geschreven door de Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allan Poe, van hetzelfde genre.


Aangemaakt 26 maart 2005


Koop nu