Abraham Capadose

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Lijst Messiasbelijdende Joden, Messiasbelijdende Joden,

Abraham Capadose (Amsterdam, 22 augustus 1795 – Den Haag, 16 december 1874) was een Messiasbelijdende Jood, calvinistisch schrijver en arts die behoorde tot het Réveil.

Inhoud

Levensbeschrijving

Hij werd geboren bij de wijnhandelaar Isaac Haim Capadose en Esther Mendes da Costa (beiden van prominente Portugees-joodse families). Weinig is bekend over de jeugd van Capadose, behalve dat hij een goede leerling van de Latijnse school was. Na twee jaar studeren aan het Amsterdamse Atheneum, ging hij naar de Universiteit van Leiden. Na vier jaar studeerde hij af als arts in 1818 en vestigde zich als arts in Amsterdam.

Bekering

Tijdens zijn verblijf in Leiden, waar hij logeerde bij zijn oom, de bekende arts Immanuel Capadoce, kwam Capadose steeds meer onder de invloed van de bekende spreker - en conservatief in de kunst - Willem Bilderdijk. Zo volgde de jonge Capadose - samen met mannen zoals Isaac Da Costa en de broers Willem en Dirk van Hogendorp - de geschiedeniscursus die Bilderdijk gaf als privéles. Beïnvloed door Bilderdijk en uiteindelijk in grotere mate door Da Costa, bekeerde Capadose zich tot het christendom. Samen met Da Costa had Capadose de Bijbel bestudeerd en was hij net als Da Costa ervan overtuigd geraakt dat Jezus van Nazareth de Messias was die in het Oude Testament werd voorspeld. Abraham, Da Costa en Da Costa's vrouw bekeerden zich tot het christendom en werden gedoopt in de Pieterskerk in Leiden op 20 oktober 1822.

Latere periode

In 1829 trouwde Capadose met Adriana van der Houven. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren. In 1831 woonde Capadose in Scherpenzeel, twee jaar later, verhuisde naar Den Haag, waar hij de rest van zijn leven bleef (met uitzondering van een eenjarige reis naar Zwitserland in 1836/37, waarbij zijn vrouw stierf). In september 1837 keerde hij terug naar Nederland, waar hij in 1839 een tweede keer trouwde, met Hendrika Jacoba Abrahamsz - zij zou hem overleven.

Net als Bilderdijk, De Clercq en Da Costa behoorde Abraham Capadose tot de kring van de Nederlandse Opwekkingsbeweging. Deze cirkel weerstond de revolutionaire en liberale geesten en democratische ideeën van hun tijd - democratie was, in Capadose's ogen, een daad van verzet tegen de Schepper. Capadose is ook berucht als een fanatieke en uitgesproken tegenstander van koepokkenvaccinatie, in de voetsporen van de conservatieve Willem Bilderdijk. In 1866 verliet Capadose de Nederlandse Hervormde Kerk, zag het als niet strikt genoeg, en hechtte zich de rest van zijn leven aan geen enkele religieuze gemeenschap (cf. A. Capadose , Òf scheiden òf scheiding, een woord aan leeraars en gemeenten, [1866]).


Bibliografie


aangemaakt 4 augustus 2018, laatst bijgewerkt 2 augustus 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!