Bidden
αἰτέω G154 "vragen, bedelen, verlangen, vorderen", προσεύχομαι G4336 "bidden tot, aanbidden", עָתַר H6279 "bidden, smeken", פָּלַל H6419 "bidden, aanbidden, richten", שָׁחָה H7812 "buigen, neerbuigen, eer bewijzen, aanbidden",

Zie ook: Artikelen Blog, Aanbidden, Danken,

Biddende handenBidden, een manier om met God te communiceren.

Inhoud

Bijbel

Toen de discipelen aan Jezus vroegen om hen te leren bidden gaf Hij hun het Onze Vader (Mat. 6:9-13; Luk. 11:2-4). Opvallend is dat meteen daarna Jezus zegt "Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden. Want een iegelijk, die bidt, die ontvangt; en die zoekt, die vindt; en die klopt, dien zal opengedaan worden." (Luk. 11:9-10; Mat. 7:7-8).

Houdingen

In de Bijbel lezen we over verschillende houdingen tijdens het bidden. Zo lezen we dat Daniël knielend gericht naar Jeruzalem bad (Dan. 6:11). De knielende houding wordt zowel in het Oude Testament (Gen. 23:12; 2 Kron. 7:3; Neh. 8:7), als in het Nieuwe Testament genoemd (Hand. 20:36). Bij andere Bijbelgedeelten wordt alleen gesproken over het buigen van het hoofd (Gen. 24:26; 24:48). Dat het buigen toen de algemene gewoonte was, blijkt ook dat er meermalen een oproep wordt gedaan om niet voor andere goden te buigen (Ex. 20:5; 23:24; 34:14; Lev. 26:1; Deut. 5:9).

In een van de brieven aan Timotheüs wordt gesproken dat de handen geheven werden (1 Tim. 2:8), terwijl David volledig op de grond lag toen hij bad voor de redding van zijn zoontje (2 Sam 12:16ev.).


Jodendom Moderne gebeden

Een gebed voor de IDF

Een Hebreeuws gebed voor de soldaten van het Israëlische leger (IDF), het is gebaseerd op een Bijbeltekst in Deut. 20:4 welke in het gebed is verwerkt ( YouTube kanaal ):

Hij Die zegende onze voorouders Abraham, Isaak en Jakob – moge Hij zegenen de strijders van de Israel Defense Forces, die waken over ons land en de steden van onze God, vanaf de grens van Libanon naar de woestijn van Egypte, en van de Grote Zee tot en met de toegang van de Aravah, zowel op het land, als in de lucht, en op de zee. מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלהֵינוּ מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם.
Moge de Almachtige ervoor zorgen dat de vijanden die tegen ons opstaan worden neergeslagen voordat ze worden gevonden. Moge de Heilige, Gezegend is Hij, behouden en redden onze strijders uit alle ellende en nood en van elke plaag en ziekte, en moge Hij sturen zegen en succes in al hun werkzaamheden. יִתֵּן יְיָ אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם. הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכָּל צָרָה וְצוּקָה וּמִכָּל נֶגַע וּמַחְלָה וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם.
Mag Hij brengen onze vijanden onder hun heerschappij en mag Hij geven hun heil en ze kronen met de overwinning. En mag worden vervuld voor hen het vers: Want het is Heere, uw God, Die met u gaat om uw vijanden te bevechten, om u te redden. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם וִיעַטְרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבְעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: כִּי יְיָ אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם איבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם:
Laten we zeggen: Amen. וְנאמַרוְנאמַר אָמֵן:

 


Citaten

Vragen aan God

Op een keer vroeg iemand me of het wel geoorloofd was om in gebed aan God bepaalde dingen te vragen. Deze persoon was heel gelovig en toen ik hem aankeek, verklaarde hij dat God zo groot en machtig was en de mens zo klein en nietig dat het haast een absurditeit was om zomaar iets te vragen. Een tijdje later las ik de volgende Joodse gelijkenis die over deze vraag ging:

Er was eens een koning die een schitterende tuin bezat, waarop hij heel trots was. Hij stelde een man aan die de tuin moest onderhouden. Deze man moest spitten, planten, snoeien, bemesten en allerlei andere zaken die nodig waren om de tuin mooi en netjes te houden. Natuurlijk moest de hovenier ook voor zichzelf zorgen en daarnaast moest hij regelmatig benodigdheden kopen voor de koninklijke tuin. Durft deze hovenier iedere dag voor de koning te komen en te vragen wat hij nodig heeft? Hij werkt immers voor de koning!
Dit is niet het geval met een luie hovenier, iemand die niets doet voor de tuin en alleen maar aanneemt wat hem gegeven wordt om zo zijn gulzige verlangens te bevredigen. Durft deze luie hovenier voor de koning te verschijnen en te vragen: “Geef mij wat ik wens”.

Zo is het ook met het gebed. Wij zijn kinderen van God en mogen voor hem arbeiden, zouden wij dan niet aan God mogen vragen wat we nodig hebben?

Bidden en Bijbellezen

Bidden is praten met God, met Bijbellezen praat God door Zijn Woord met jou.


Aangemaakt 4 februari 2005


Koop nu