Adventster

Zie ook: Beeldbank, Kerstfeest, Kerstmis,

Adventster, ook wel Hernhutter ster genoemd, een papieren ster die tijdens advent, de aanloopperiode naar kerst, voor het raam gehangen wordt.

Inhoud

Ontstaan

De eerste vermelding komen we tegen bij de viering van het honderdjarige jubileum van de Hernhutter Broedergemeente Niesky op 8-9 augustus 1842 waar een niet bij name bekende man zo'n ster had gemaakt en in een boom had gehangen. Enkele kinderen waren hierin geïnteresseerd en de man legde uit hoe je zo'n ster kon maken.

In 1867 vinden we in het dagboek van Franz Bourquin de vermelding dat zijn zoon Hermann enkele dagen voor kerst zo'n ster maakte. Later verhuisde deze Bourquin vanuit Hernhut naar Kleinwelka en mogelijk heeft hij daar het maken van deze sterren geïntroduceerd daar in 1880 kinderen van het jongensinternaat deze sterren maakten. Vanaf deze periode zijn er ook vermeldingen dat de ster ook elders in gemeenten van de Hernhutters worden gemaakt.

De boekhandelaar Pieter Hendrik Verbeek verkocht vanaf 1897 in Hernhut adventssterren en zijn zoon Harry Verbeek, richtte in 1924 in Hernhut de sterrenfabriek op.


Prikkel Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks artikelen over kerst.
Zie de pagina "vragen en antwoorden over kerst" voor een totaal overzicht.

Aangemaakt op 10 december 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!