Christenen voor Israël (CvI)

Zie ook: Christelijke organisaties,

Christenen voor Israël is een Nederlandse stichting, opgericht in 1979, om betrouwbaar Bijbels onderwijs te geven over Gods plan met Israël aan christenen.

Inhoud

Ontstaan

Christenen voor Israël is in 1979 in Jeruzalem opgericht door zakenman Karel van Oordt en een aantal vrienden van hem en werd toen nog IP80 genoemd. Hierbij werden een tweetal onderdelen opgericht:

Redenen voor de oprichting waren de Arabische boycot van Israëlische producten (vandaar het IPC) en als protest tegen de verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Jeruzalem naar Tel Aviv onder druk van Arabische landen.

Werd in het begin alles nog door vrijwilligers gedaan, met de komst van Pee Koelewijn, die daarvoor betrokken was bij de Evangelische Omroep (EO), werd deze de eerste betaalde medewerker. Ook werd toen de vestiging verplaatst van Leidschendam naar het meer centraal gelegen Nijkerk. In 2017 verhuisde de stichting naar een nieuw gebouw ook in Nijkerk.


Activiteiten

Naast de verkoop van Israëlische spullen via het IPC, publiceren ze diverse bladen voor verschillende doelgroepen. Hiervan zij de belangrijkste Israël aktueel, Israël en de kerk, Tov!Club­magazine, Isreality Magazine, Profetisch Perspectief en Israel Today. Daarnaast hebben ze in hun vestiging bijna continue een tentoonstelling met een thema over Israël. Ook worden er regelmatig studiedagen of -avonden gegeven voor predikanten en voorgangers.

Er zijn diverse projecten, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, waarvan de bekendste is Breng de Joden thuis en Joden uit de hele wereld financiële hulp en begeleiding krijgen om naar Israël te emigreren. Een ander project is Voedselhulp en waarbij ze Joden, met name in Israël maar ook daarbuiten (zoals de Oekraïne), helpen te overleven door voedselpakketten te geven. Ook financieren ze Bijbels onderwijs met hetzelfde idee om armoede te bestrijden en de kinderen een toekomst te geven. Het project Judea en Samaria is een combinatie van deze twee, naast dat ze ook beveiliging financieren en hulp aan jongeren geven die bestaat uit het betalen van psychologische begeleiding maar ook voorzieningen voor sport en ontspanning die het leven aangenamer maken.


Kritiek

Vanwege hun pro-Israël standpunten is er regelmatig kritiek op de stichting. Naar aanleiding van de documentaire ”Breng de Joden Thuis”, in maart 2016 uitgezonden door de Evangelische Omroep kwam er kritiek dat de stichting Joden zou dwingen uit Oekraïne naar Israël te emigreren (RD, 21 maart 2016), welke overigens door directeur Roger van Oordt en de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs werden ontkent. In de nasleep van deze documentaire stelde ds. Wim de Bruin "Het apocalyptisch scenario waarvan Christenen voor Israël zich bedient, botst nogal eens met het Bijbelse spreken over de eindtijd" (RD, 5 april 2016).


Externe link(s)


Aangemaakt op 22 mei 2019



Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!