Abajiri

Zie ook: 666 (getal), Lijst bekende sekten, Sekte,

Abajiri (Het volk van het evangelie) ook wel 666 genoemd, is een in 1992 opgerichte kleine eschatologische christelijke sekte in de districten Luweero en Nakasongola van Oeganda en heeft zich sindsdien over het land verspreid.

Inhoud

Beschrijving

De sekte werd opgericht in 1992, toen de oprichters zich afsplitsten van de Zevende-dags Adventkerk. Zij geloven dat ze in de eindtijd leven en dat het beest in Openbaring 13 nu de macht heeft op de aarde.

De meest onderscheidende praktijken van de sekte is het verbod op gebruik van mobiele telefoons, gaan naar plaatselijke ziekenhuizen, staatsscholing voor kinderen, vaccinatie en het deelnemen van volkstellingen.

De sekte heeft meer dan 20.000 volgers in Oeganda. Andere schattingen schatten de groep op "meer dan honderd leden" in het district Luweero. Oegandese politie schat dat de groep "meer dan 10.000 leden" heeft in Oeganda. Vanwege hun weigering om deel te nemen aan tellingen, is het exacte aantal leden niet bekend. De regering van Oeganda schat dat 3% van de Oegandese kinderen niet is gevaccineerd.  Het is mogelijk dat dit aantal wordt beïnvloed door het bestaan  ​​van de Abajiri-sekte.


Doctrines

Volkstellingen

Leden van de sekte geloven dat wanneer kinderen naar een overheidsschool gaan of wanneer mensen worden onderworpen aan een volkstelling, ze in contact komen met het getal van het beest (666). Hierdoor voorkomen ze dat hun kinderen aanwezig zijn. Deze overtuigingen zijn gebaseerd op 1 Kronieken 21:1-16 , waarin David een volkstelling van Israël beveelt. God werd boos, omdat Davids bevel een ernstige zonde beschouwde en Israël strafte. Omdat veel van de kinderen in deze sekte niet zijn gevaccineerd en niet naar school gaan, vreest de lokale overheid in regio's waar Abajiri prominent is een mogelijke uitbraak van ziekte en analfabetisme.

Tijdens een volkstelling in 2014 gingen de sekteleden massaal op de vlucht (Uganda Radio Network, 4 sept. 2014).

Staatsscholing

De sekte weigert om dezelfde redenen om hun kinderen op een overheidsschool te doen. De groep werd achterdochtig toen de overheid en staatsscholing nadat Oeganda in de jaren negentig Universal Primary Education Pupil Identification Numbers (PIN) had ingevoerd. De leden van Abajiri beweren dat deze 15-cijferige pincodes, die de privégegevens van de student bevatten, naar een supercomputer in België met de naam "The Beast" worden gestuurd (zie → Merkteken, § Hoax).

De Oegandese regering beweert echter dat deze aantallen puur bestaan ​​voor het toezicht op de aanwezigheid van studenten tijdens hun overgang door het onderwijssysteem. De leden van de groep staan ​​echter wel onderwijs toe, alleen niet van de overheid. Abajiri-volgelingen hebben scholen in hun eigen gemeenschap opgezet die volledig losstaan ​​van openbare scholen.

Vaccinatie

De sekte weigert hun kinderen te laten vaccineren (The Observer, 23 januari 2015). Op 10 maart 2016 ondertekende de Oegandese president Yoweri Museveni een wet, die het vaccineren in zijn land moest bevorderen, en waarin ouders een gevangenisstraf van zes maanden kunnen krijgen bij weigering. Diverse sekteleden werden gearresteerd nadat ze niet aan de oproep gehoor gaven (BBC, 25 maart 2016).


Aangemaakt 15 juli 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!