Karl August Dächsel

Zie ook: Beeldbank, Lijst bekende christenen,

Karl August Dächsel (Naumburg, 24 november 1818 – Steinkirche, 23 september 1901) was een Duits theoloog en predikant en is bekend geworden dankzij zijn Bijbelverklaring, Die Bibel oder Die ganze Heilige Schrift Alten und Neuen Testaments, nach der deutschen Übersetzung Dr. Martin Luthers, mit in den Text eingeschalteter Auslegung.

Inhoud

Levensbeschrijving

Dächsel werd geboren in 1818 in een predikantenfamilie als zoon van Karl Dächsel (1790-1858) en Ernestine Kupfer (1792-1825). Hij studeerde theologie aan de Universiteit van Leipzig en studeerde daarna cum laude af aan de Universiteit van Magdeburg.

Na een lange carrière als huisleraar werd hij in de winter van 1847 predikant in Hirschfeld (bisdom Elsterwerda) bij de evangelische kerk in Pruisen. Kort daarna trouwde hij in Halle. Na 5 jaar verhuisde hij in 1852 naar Hohenbocka. In 1858 werd hij door de kerkelijke autoriteit toevertrouwd aan de parochie in (het tegenwoordig Poolse) Neusalz an der Oder.


Bijbelverklaring

Dächsel schreef zijn Bijbelverklaring, bestaande uit zeven delen, tussen 1862 en 1880. Als opzet koos hij voor een doorlopende parafrase.

Ds. F. P. L. C. van Lingen bewerkte deze Bijbelverklaring in het Nederlands. Hij kwam tot acht delen, omdat hij bij de tekst van Dächsel gedeelten opnam van tal van andere theologen (Augustinus, Chrysostomus, Luther, Calvijn, Gill, Da Costa, Scott en Patrick). De Bijbelverklaring wordt nog altijd gebruikt, onder meer binnen bevindelijk gereformeerde kringen in Nederland.

Een andere uitgave, waarvan alleen het Oude Testament verscheen, werd vertaald door de predikant H. van Griethuyzen. Deze uitgave onderscheidde zich van de eerste, dat ze meer in Calvinistische geest bewerkt werd.


Bibliografie


Aangemaakt op 14 augustus 2019Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!