Eeuwigheidszondag

Zie ook: Kerken, Protestantisme, Rouw, Zondag,

Eeuwigheidszondag (Duits Totensonntag) is de laatste zondag van het kerkelijk jaar en tevens de zondag voordat de adventstijd begint (i.e. valt altijd tussen 20 en 26 november). In Nederland wordt deze dag soms ook zondag van de voleinding of voleindingszondag (Bijbelse plaatsen, Eeuwigheidszondag) genoemd.

Inhoud

Ontstaan en beschrijving

Het was in 1816 dat de Pruisische koning Frederik Willem III bepaalde dat in zijn gebied er een "christelijk herdenkingsfeest aan de overledenen" moest komen. Tevens was deze dag toen een soort dodenherdenking voor allen die in oorlogen gesneuveld waren. Bepaald werd dat het de laatste zondag in het kerkelijk jaar moest zijn en werd al vanaf het begon door Lutherse kerken overgenomen (RD, 18 november 2016).

In diverse reformatorische kringen werd de benaming "dodenzondag" op theologische gronden afgewezen en werden er andere namen aan gegeven, waarbij Eeuwigheidszondag steeds meer in zwang kwam. Het is de gewoonte geworden om op deze zondag in de kerkdienst de gemeenteleden die in het afgelopen jaar zijn overleden met name te noemen en met hun nabestaanden in het gebed te gedenken. Het is de zondag voor advent wat tevens inhoud dat de dood niet het laatste woord heeft, dat vooruit gekeken mag worden. Want advent staat in het teken van de verwachting van het leven.

De tegenhanger binnen de Rooms Katholieke kerk is Allerzielen welke op 2 november wordt gehouden. Andere kerken hebben de gewoonte om dit tijdens de dienst op oudejaarsavond te doen.

In de Verenigde Staten vieren sommige protestantse kerken deze herdenking als Totenfest (UCC, Totenfest).


Aangemaakt 24 november 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!