Grondslagen.net

Zie ook: Beeldbank, Archeologie, Oudheidkunde,

Grondslagen.net is een weblog waar archeologen, classici en oudhistorici dagelijks artikelen over hun vakgebied plaatsen. De weblog is eind 2020 opgericht.

Inhoud

Beschrijving

Grondslagen.net is door Livius op 25 november 2020 gestart (Grondslagen.net, 25 nov. 2020) en is het vervolg van de maandelijkse en Nederlandstalige Livius Nieuwsbrief, welke sinds 2007 ook via onze website is gepubliceerd. De Livius Nieuwsbrief had indertijd als doel om met regelmaat geïnteresseerden op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen binnen de oudheidkunde en archeologie welke op internet is gepubliceerd. Echter omdat in de loop der jaren er steeds minder echt nieuws kwam en steeds meer berichten vol overdrijvingen of ongefundeerde vergelijkingen werd de meerwaarde van de Nieuwsbrief minder relevant.

Als alternatief werd gekozen voor een eigen weblog waar archeologen, classici en historici dagelijks een artikel schrijven, of waar wordt verwezen naar hun artikelen elders op het internet. Als voorbeeldmethodiek koos de redactie die van de website Neerlandistiek.nl (Mainzer Beobachter, 19 nov. 2020) omdat deze methode al langere tijd goed functioneert en het voordeel heeft dat een grote diversiteit van hoogwaardige artikelen worden samengebracht en zowel deskundigen als geïnteresseerden toch alles bij elkaar vinden.

Naast Livius, werkt GrondslagenNet samen met het Allard Pierson-museum in Amsterdam, met de blog van de onderzoeksgroep Oude Geschiedenis van de Universiteit Leuven, met de re-enactment-groepen Corbvlo en Fectio en met een ruim dozijn auteurs.

Doelstellingen

Het doel van Grondslagen.net is tweeledig (Mainzer Beobachter, 19 nov. 2020):

  1. de Oudheid aanbieden op de wijze waarop het publiek ernaar zoekt, dus de Oudheid als geheel en niet vanuit specialismen die vooral zin hebben in het academisch onderwijs;
  2. de oudheidkunde presenteren als een serieuze intellectuele activiteit.

Als logo is gekozen voor de kop van een Perzische leeuw, welke is teruggevonden op een mantelspeld uit Iran (4de eeuw v.C.), met als enige reden dat het een motief is welke in alle culturen voorkomt (Mainzer Beobachter, 26 nov. 2020).


Externe links


Aangemaakt 26 november 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!