C.S. Lewis

Zie ook: Artikelen Blog, Lijst bekende christenen,

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis, (Belfast, 29 november 1898 – Oxford, 22 november 1963) was een Brits letterkundige, schrijver en lekentheoloog.

Inhoud

Biografie

Lewis werd geboren in Belfast. Zijn vader was advocaat, terwijl zijn moeder de dochter was van een anglicaanse dominee. Hij had een drie jaar oudere broer Warren Hamilton.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging hij vrijwillig in dienst. In april 1918 raakte hij in de buurt van Arras (Noord Frankrijk) gewond en mocht hij naar huis. Na de oorlog ging hij verder aan zijn studie in Oxford. Hier studeerde hij cum laude af in de klassieke talen, de klassieke filosofie en de Engelse taal- en letterkunde. Daarna doceerde hij tot 1954 aan deze universiteit.

In Oxford werd hij lid van de Inklings, een informele letterkundige discussiegroep die tussen 1930 en 1960 verbonden was aan de Universiteit van Oxford (Engeland). Onder invloed van gelovige collega's als J.R.R. Tolkien en Hugo Dyson bekeerde hij zich tot het christendom en keerde terug tot zijn anglicaanse wortels.

Voor het grote publiek werd hij pas bekend toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal filosofische en religieuze lezingen bij de BBC gaf. Uit de vele positieve reacties van luisteraars bleek dat Lewis in de moeilijke oorlogsjaren veel mensen een hart onder de riem stak. Een aantal van deze lezingen werden later gebundeld onder de titel Mere Christianity (1952).

In 1956 trouwde hij met de Amerikaanse Joy Davidman Gresham, een gescheiden vrouw van Joodse afkomst en voormalig communiste, die zich onder invloed van Lewis’ boeken tot het christendom bekeerd had. Ze hadden van tevoren al een jarenlange briefwisseling onderhouden en ze ontmoetten elkaar pas vlak voor hun huwelijk. Zij was al ziek toen hij met haar trouwde en stierf vier jaar later aan kanker.

C.S. Lewis stierf op 22 november 1963 te Oxford. Walter Hooper (1931-2020), die Lewis in zijn laatste jaren als secretaris had bijgestaan, voorkwam dat na zijn dood veel aantekeningen, losse geschriften en onvoltooid werk zouden worden weggegooid. In de volgende periode redigeerde hij een aantal (her)uitgaven van Lewis' werk.


Bibliografie

Zie ook literatuur voor een overzicht van (in het Nederlands vertaalde) boeken van en over C.S. Lewis. Hier op onze website een aantal boeken van Lewis die te bestellen zijn.

Non-fictie

Fictie


Aangemaakt 4 september 2022


Koop nu