Incarnatie

Zie ook: Drieƫenheid, Jezus Christus (God), Zoon des mensen,

Incarnatie (Latijn incarnatio "vleeswording") is een theologische term die verwijst naar de gebeurtenis dat God mens werd in Jezus Christus en ook wel de Menswording wordt genoemd.

Niet te verwarren met reïncarnatie wat de religieuze of filosofische opvatting is dat het niet-lichamelijke deel van een levend wezen (de ziel of de geest) na de dood niet verdwijnt maar opnieuw in een ander levend wezen geboren wordt.

Inhoud

Beschrijving

De incarnatie van Christus is de christelijke leerstelling dat God vlees werd, een menselijke natuur aannam en mens werd in de gedaante van Jezus, de Zoon van God en de tweede persoon van de Drie-eenheid. Dit christelijke dogma stelt dat de goddelijke natuur van de Zoon van God volmaakt verenigd werd met de menselijke natuur in één goddelijke Persoon, Jezus, waardoor Hij zowel waarlijk God als waarlijk mens werd.

De theologische term hiervoor is hypostatische vereniging: de tweede persoon van de Drie-eenheid, God de Zoon, werd vlees toen hij op wonderbaarlijke wijze werd verwekt bij de maagd Maria. Bijbelteksten waarnaar traditioneel wordt verwezen in verband met de leer van de Menswording zijn onder andere Johannes 3:1-21, Colossenzen 2:9, en Filippenzen 2:7-8.

In het credo, de geloofsbelijdenis van de Rooms Katholieke kerk, komen we de term tegen in de zin Et incarnatus est "Hij heeft het vlees aangenomen".


Overige religies

Zowel het Jodendom als de islam kennen niet een theologisch concept van incarnatie.

Hindoeïsme

In het hindoeïsme komt de term avatar voor, waarmee dan de 'manifestatie van een god als mensenlichaam' wordt bedoeld. Echter dit komt meer overeen met een soort engelverschijning, zoals die ook in de Bijbel worden genoemd (Gen. 18:2), dan dat het een echte verandering is zoals die in de christelijke theologie wordt gepromoot.

Sekten

Bij diverse sekten, zoals Kerk Almachtige God of Shincheonji Kerk van Jezus, zien we het concept dat hun leider een manifestatie is van Jezus. Echter dit is meer te vergelijken met de valse christussen waar in de Bijbel over gesproken wordt (Mat. 24:5, 23ev.; Mark. 13:6, 21ev.; Luk. 17:23) dan dat het een incarnatie of reïncarnatie is.

De Franciscaan Richard Rohr betoogt in zijn boek 'The Universal Christ' dat God zich in Zijn schepping incarneert of manifesteert en derhalve in ieder van ons is en iedereen en alles eigenlijk een christus is. In zijn voorwoord geeft Rohr reeds zijn visie op Christus: "I dedicate this book to my beloved fifteen-year-old black Lab, Venus, whom I had to release to God while beginning to write this book. Without any apology, lightweight theology, or fear of heresy, I can appropriately say that Venus was also Christ for me" (Ik draag dit boek op aan mijn geliefde vijftien jaar oude zwarte labrador, Venus, die ik aan God moest loslaten terwijl ik dit boek begon te schrijven. Zonder enige verontschuldiging, lichtgewicht theologie, of angst voor ketterij, kan ik gepast zeggen dat Venus ook Christus voor mij was) en zijn hond gelijkstelt aan Christus. Hieruit blijkt dat het een sektarische opvatting is die we niet in de Bijbel tegenkomen (cf. Douglas Groothuis, A Review of The Universal Christ; Wikipedia, Richard Rohr) en totaal niet is te vergelijken met wat met incarnatie wordt bedoeld.


Aangemaakt 11 september 2022


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!