Aenon
Αἰνών G137 "Enon, Aenon",

Zie ook: Plaatsen,

Aenon of Enon (Grieks Αἰνών G137) een plaats in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

Aenon wordt alleen genoemd als een plaats in de buurt bij Salim en waar Johannes doopte (Joh. 3:23). Op basis van andere teksten lag de plaats aan de overzijde van de Jordaan (Joh. 3:26), verder weten we dat het in de buurt van Bethabara was (Joh. 1:28).


Terminologie

Aenon, Enon Αἰνών G137 van het Hebreeuws עין H5869 "bron".


Identificatie

De 6de eeuwse Madaba-kaart toont de locatie van Aenon aan de overkant van de Jordaan vanuit Bethabara, nabij Jericho. Hierbij zijn de twee relevante inscripties op de kaart:

Een andere mogelijke locatie lezen we in de Onomasticon (voor 324 n.C.) van Eusebius "een dorp in de (Jordaan) vallei, op de achtste mijlpaal van Scythopolis (=Beth Shean), … genaamd Salumias" en dan Umm el-Umdan, 13 km zuidzuidoos van Beth Shean zou zijn (J. Bimson, p. 150).

Verder wordt ook als mogelijkheid geopperd dat het nabij de bovenste bron van de Wadi Far'ah lag, een open vallei die zich uitstrekte van de berg Ebal tot aan de Jordaan. Er is een plaats gevonden genaamd 'Ainun, zes kilometer ten noorden van de bronnen (Easton's Bible Dictionary, lemma Aenon), noordoostelijk van Nablus (J. Bimson, p. 150).


Aangemaakt 3 september 2005, laatst gewijzigd 26 november 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!