Herfst
φθινοπωρινός G5352 "Herfst",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Seizoenen,

De herfst (Grieks φθινοπωρινός G5352) of het najaar is een van de vier seizoenen, welke na de zomer en voor de winter valt.

Inhoud

Bijbel

Herfst komen we nauwelijks tegen in de Bijbel, de enige keer dat we het woord zelf tegenkomen is in Judas 1:12 "Zij zijn als bomen in de late herfst, zonder vrucht, tweemaal gestorven en ontworteld" (HSV). Daarnaast wordt nog enkele keren de symptomen van de herfst, nl. het afvallen van de bladeren genoemd (Ps. 1:3; Jes. 64:6; Ezech. 47:12). De reden hiervoor is simpel in Israël en andere landen die in de Bijbel worden beschreven is er geen herfst omdat het subtropische landen zijn. Sommige bomen behouden daar het hele jaar hun bladeren, terwijl anderen in de winter hun bladeren verliezen.


Begin- einddatum herfst

Astronomische herfst

De astronomische herfst begint op de herfstnachtevening op ongeveer 23 september op het noordelijk halfrond (ongeveer 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon staat dan precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. De herfst eindigt op ongeveer 22 december op het noordelijk halfrond (op ongeveer 21 juni op het zuidelijk halfrond) met de winterzonnewende.

Meteorologische herfst

De meteorologische herfst begint op 1 september op het noordelijk halfrond (1 maart op het zuidelijk halfrond) en eindigt op 30 november op het noordelijk halfrond (31 mei op het zuidelijk halfrond).

Klimatologische herfst

De klimatologische herfst begint op 1 september en duurt tot met 30 november op het noordelijk halfrond.


Aangemaakt 5 november 2008, laatst gewijzigd 20 oktober 2020Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!