Mirre
σμύρνα G4666 "mirre", σμυρνίζω G4669 "mirre zijn (als)", לֹט H3910 "mirre, hars", מֹר H4753 "myrrh, mirre",

Mirre of myrrhe (Hebreeuws מֹר H4753, Grieks σμύρνα G4666) is een plant uit het geslacht Commiphora.

Inhoud

Bijbel

De mirre wordt meermalen genoemd in de Bijbel en altijd als een kostbaar parfum.


Oude Testament

Met name in het boek Hooglied wordt een paar keer het gebruik van Mirre als parfum besproken. Zo lezen we (Hoogl. 1:13) dat de geliefde wordt vergeleken met een “bundeltje mirre”, hiermee wordt dan niet de takken van de struik zelf bedoeld omdat daar grote doorns aanzitten. Ze vergelijkt haar geliefde met een kruikje waarin deze mirre-olie zich bevind en door de warmte van haar borsten zich over haar lichaam verspreid. Een soortgelijke vermelding vinden we bij de Egyptische Nefertite, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.) die haar gasten een zalfkegel op hun hoofd of borst liet dragen, gevuld met een mengsel van mirre-hars en andere geurende kruiden. Door de lichaamswarmte druppelde deze over de lichamen, waardoor de gasten heerlijk roken. Verschillende van deze kegels zijn later door archeologen teruggevonden.


Nieuwe Testament

Nicodemus gebruikt het voor het balsemen van Jezus (Joh. 19:39). De oude Egyptenaren gebruikten Mirre om hun mummies te balsemen en in deze tekst zien we dat dit gebruik ook in Israël aanwezig was. Het werd het niet alleen gebruikt vanwege de aangename reuk, maar ook als een lichaam hiermee gebalsemd was werd voorkomen dat de rotting werd tegengegaan. Omdat het ook vroeger een vrij zeldzaam product was en gezien de grote hoeveelheid die werd gebruikt, mogen we ervan uitgaan dat een behoorlijke som geld door Nicodemus was neergelegd hiervoor.


Terminologie

מֹר, volledig מוֹר Hoogl. 4: 6; 5:5 , seq. Makk. מָר־ ( Ex. 30:23 ), mnl. mirre (van de stam מָרַר H04843, Arab. مُرُّ, Gr. µύῤῥα (van de vrl. vorm מֻרָה), σμύρνα G04666; Akk. murru, Amarna‑brieven mu‑urra, Aram. mirá.

De geslachtsnaam Commiphora bestaat uit twee delen: het Griekse κόμμι kommi (lijm, kleefstof) en φέρω G05342 pherein (dragen).


Botanie

Taxonomische indeling
  • Rijk: Plantae(Planten)
    • Superdivisie: Spermatophyta
      • Divisie: Angiospermae
        • Klasse: Dicotyledoneae

Het geslacht Mirre bevat zo'n 250 moeilijk te onderscheiden soorten. De laatste soorten werden pas ontdekt in de jaren tachtig. Commiphora-soorten zijn (doorgaans) sterk vertakte, bladverliezende struiken of kleine bomen, die een paar meter tot maximaal vijf meter hoog worden. De meeste soorten bezitten takken in de vorm van een doorn, die haaks op de stengel staan en de plant het kenmerkende grillige uiterlijk verlenen. De plant heeft schaarse, aromatische, drietallige bladeren, die zo'n twee centimeter lang kunnen zijn. Na de regen verschijnen geelrode of groenwitte bloemen, gevolgd door kleine bessen.


Medicinale werkingen

Mirre werd hoofdzakelijk gebruikt tegen een slechte adem (halithosis).

In grotere hoeveelheden kan het als een lokale verdoving worden gebruikt zoals bij, mondslijmvliesontsteking, mondzweren, aften, Spruw, gingivitis, zwak tandvlees, keelpijn, keelholteontsteking, amandelontsteking, Strottenhoofdontsteking met heesheid.


Verspreidingsgebied

Mirre komt als wilde plant voor in droge woestijngebieden. Het is tegenwoordig te vinden in Noord-Somalië, Ethiopië, Arabië, Jemen, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië, het Midden-Oosten en India. Vooral in Ethiopië en Zuid-Arabië worden de struiken tegenwoordig op commerciële basis in plantages gekweekt.


Geschiedenis

Mirre of Myrrhe is een gomhars van verschillende Commiphora soorten, o.a. Commiphora momol, Com. myrrha, Com. abyssinica. Het zijn stevige struiken die in Noordoost Afrika en Arabië groeien. Mirre of Myrrhe etherische olie heilzaam bij verkoudheid, hoest en keelontsteking. Commiphora myrrha verzacht chronische bronchitis. Mirre is antiseptisch en goed voor onzuivere huid. Myrrhe reguleert menstruatie. Myrrhe werd voor het eerst 3700 jaar geleden genoemd, het is daarmee het oudst bekende parfum. De oude Egyptenaren gebruikten Myrrhe om hun mummies te balsemen. Daarnaast was het een remedie tegen vele infecties, met inbegrip van lepra en syphilis. Sommige volkeren gebruikten Mirre ook bij slechte adem en tandproblemen. In de traditionele Chinese geneeskunde werd het gebruikt bij wonden en bloedingen. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdistillatie van de hars, die in peervormige druppels uit een snede in de stam vloeit. Het is een dikke lichtgele olie met een warme kruidige geur. Mirre wordt als geurstof in de cosmetische industrie en als smaakstof in levensmiddelen en dranken gebruikt.


Aangemaakt 29 mei 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!