Mammon
μαμμωνᾶς G3126 "mammon, schat, rijkdom (de)",

Zie ook: Afgoden, Geld, Munten, Rijkdom, Welvaartsevangelie,

Mammon (Grieks μαμμωνᾶς G3126), de personificatie van het geld en rijkdom. Later ook een afgod genoemd.

Inhoud

Bijbel

Het woord Mammon komt viermaal voor in de Bijbel (Mat. 6:24; Luk. 16:9, 11, 13). In het Nieuwe Testament wordt de rijkdom (het geld) tot een afgod verpersoonlijkt.


Terminologie

Het Griekse woord μαμμωνᾶς G3126 mammo̱nás̱, komt van het Aramees מָמוֹנָא māmônāʾ, dat rijkdom betekent. Afgeleid van מַאֽמוֹן "dat waarop men zijn vertrouwen stelt" (CvB Studiebijbel) van אֲמַן H540 (Hebr. אָמַן H539) "vertrouwen, bevestigen" (P. Broers, p. 21; E. Klein, p. 35, 352). Vergelijk het woord "amen, voorwaar" (Hebr. אָמֵן H543, Grieks ἀμήν G281) wat de betekenis heeft van "het is echt, zo is het".

Tegenwoordig in het Ivriet מָמוֹן "geld" (E. Klein, p. 352; J. Pimentel, p. 246).


Geschiedenis

Sommigen menen dat de Mammon een echte Aramese of Syrische afgod was welke ze dan gelijk stellen met Pluto, welke de god van rijkdom was bij de Grieken (F.A. Stoett, §1462Albert Barnes, Notes on the New Testament, Mat. 6:24) echter geven geen oorspronkelijke bronnen hoe ze hieraan zijn gekomen en tot heden is er geen Assyrische afgod met deze naam gevonden (R.T. France, "God and Mammon" in The Evangelical Quarterly, Vol. 51 (Jan.–Mar. 1979), p. 9). Het neemt niet weg dat er in de loop der eeuwen enige gelijkenissen zijn gekomen met de Griekse Pluto en Romeinse Dis Pater.

De Duitse theoloog Peter Binsfeld (ca. 1540-1598) publiceerde een lijst met demonen die geassocieerd konden worden aan een van de Zeven Hoofdzonden, hierbij stelde hij Mammon gelijk aan Avaritia (hebzucht of gierigheid).

Heden

In John Milton's boek Paradise Lost is Mammon een gevallen engel, terwijl in The Alchemist van Ben Jonson de man Sir Epicure Mammon geobsedeerd is door materiële rijkdom.

Mammon is een personage uit The Book of Mozilla (3:31), waarbij dit laatste een computer Easter Egg is welke gevonden wordt in browsers van Mozilla en Netscape door "about:mozilla" in te typen. Volgens de sourcecode is Mammon de Microsoft Internet Explorer ("Book of Mozilla", Mozilla Foundation).

Verder is Mammon een Noorse krimiserie van veertien afleveringen uit 2014 en 2016 geproduceerd door Nordic Noir.


Laatst gewijzigd op 16 december 2018


Koop nu