Caesarea
Καισάρεια G2542 "Caesarea",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Caesarea Philippi,

Caesarea (Grieks Καισάρεια G2542), meerdere plaatsen in de Bijbel.

Inhoud

Caesarea-Filippi 

Een stad in de buurt van de bronnen van de Jordaan.

zie Caesarea-Filippi


Caesarea Maritima

Caesarea aan zee werd door Herodes de Grote aan de Middellandse Zee gebouwd op de plaats van de Stratonstoren, tussen Joppe en Dora. Het had een prachtige haven en kreeg ter ere van keizer Augustus de naam Caesarea. Het was de residentie van de Romeinse procurator en garnizoen van zijn troepen. De meeste inwoners ervan waren Grieken.

De haven uit de tijd dat Paulus in deze plaats vastzat is enkele tientallen meters landinwaarts en het enige wat nog herinnerd is een kleine vijver met omliggende gebouwen. Vermoedelijk werd Paulus in één van deze gebouwen vastgehouden (Hand. 25:4).


Aquaduct

Daar de natuurlijke bronnen niet voorzagen in voldoende water voor de bevolking, bouwde Herodes een aquaduct van 18 km lang welke water vanuit het Karmelgebergte naar de stad bracht.


Amfitheater

Bekend is het door Herodes de Grote gebouwde theater (22-10 v.C.), welke ruim vijf eeuwen in gebruik bleef en later verschillende keren is uitgebreid, zo werd gedurende de Byzantijnse periode een porticus (een soort toegangspoort) toegevoegd (3de eeuw n.C.).  Nadat het nog een tijdje in gebruik is geweest als residentie van de Byzantijnse gouverneur raakte het gebouw in de 6de eeuw in verval.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd het teruggevonden en geheel gerestaureerd.

Een hoogtepunt tijdens de opgravingen was de vondst van de Pontius Pilatus inscriptie in 1961, hoewel een gedeelte van de tekst niet aanwezig is stond er waarschijnlijk:

Pontius Pilatus, prefect van Judea bouwde en wijdde dit Tiberieum en wijdde het aan de goddelijke Tiberius.

Deze steen stond oorspronkelijk in de toenmalige tempel in Caesarea en nadat deze werd afgebroken werd de steen hergebruikt voor een trap in het theater. Op het terrein is een replica te vinden.Hippodroom

Er is een schitterend Hippodroom, welke is aangelegd door Herodes en waar in de goede oude tijd wagenrennen werden georganiseerd.


Sarcofagen

Er zijn verschillende sarcofagen waarvan sommigen van marmer zijn. 


Mozaïeken

Als men op het vliegveld van Ben Gurion komt, dat ziet men in de hal een aantal grote afbeeldingen van mozaïeken welke zijn gevonden in Caesarea Maritima.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!