Gethsemane (hof v.)
Γεθσημανῆ G1068 "Gethsemane",

Gethsemane (Grieks Γεθσημανῆ G1068), Aramees voor oliepers, was in de Bijbelse tijd een kleine olijfboomgaard gesitueerd op de Olijfberg, net buiten Jeruzalem. Het was deze plek waar Jezus zich terugtrok en waar hij verraden werd door Judas en gevangen genomen door de tempelwachters.

Inhoud

Tegenwoordig

In de loop der eeuwen zijn verschillende kerken gebouwd op de traditionele plek op de Olijfberg die Gethsemane wordt genoemd.

In 1681 kwam de grond in het bezit van de orde der Franciscanen, die het ommuurden. De Rooms-katholieke kerk (basiliek) die er nu staat werd tussen 1919 en 1924 gebouwd, gebaseerd op een ontwerp van Antonio Barluzzi die zich liet inspireren door Byzantijnse basilica. Deze wordt de Kerk van Alle Naties genoemd, ook bekend onder de naam Basilica van de Doodsangst (Latijn: Basilica Agoniae Domini).

Het mozaïek op de façade is een ontwerp van Giulio Bargellini en toont Jezus als de band tussen God en de mensheid.

Naast de kerk is een kleine tuin waarin acht eeuwenoude olijfbomen staan. Deze worden voor het eerst in de 15de eeuw beschreven en werden toen al als oud werden bestempeld. Sommigen gaan er van uit dat ze reeds bestonden ten tijde van Jezus, maar hier is geen bewijs voor.Koop nu