Tiende Legioen Fretensis

Zie ook: Militairen (Romeinse),

Het 10de Legioen Fretensis, Legio X Fretensis, is in de geschiedenis bekend geworden vanwege hun rol in de Joodse Oorlog, waarbij ze zowel de tempel verwoestte als tegen Bar Kochba optrad. Het legioen wordt niet in de Bijbel genoemd.

Inhoud

Geschiedenis

Inscriptie Legio X FretensisHet 10de Legioen Fretensis werd door Octavianus samengesteld om een einde te maken aan de bezetting van Sicilia door Sextus Pompeius, om zo weer de graantoevoer naar Rome te garanderen. Onder onder aanvoering van Marcus Vipsanius Agrippa werd de slag bij Naulochus (36 v.C.) gewonnen en kreeg het legioen de bijnaam Fretensis (een verwijzing naar de straat van Messina = Fretum Siculum waar de zeeslag plaatsvond). Het legioen speelde later nog een bepalende rol bij de slag bij Actium (31 v.C.) waarna het leger richting Macedonia werd verplaatst (een inscriptie maakt duidelijk dat het legioen hier een brug bouwde over de rivier de Strimon).

Na de slag tegen de Sarmaten (16 v.C.) stuurde keizer Augustus het legioen, samen met enige andere legioenen, naar de provincia Syrië (Tacitus, Annales II 57.2). Daar zou het legioen later een bepalende rol gaan spelen in de Joodse Oorlogen (66-73 n.C.), waaraan het samen met het Legio V Macedonica, Legio VI Ferrata en Legio XII Fulminata deelnam. In eerste instantie werden de legioenen aangevoerd door Vespasianus (Tacitus, Historiae V 1.), later onder zijn zoon Titus (Flavius Josephus, Bel. Iud. V 41). Aan het begin van deze oorlogen werd het legioen in eerste instantie geplaatst in Ptolemaïs (Flavius Josephus, Bel. Iud. III 65), maar omdat daar reeds een grote aantal troepen waren werden ze gestationeerd in Caesarea (Flavius Josephus, Bel. Iud. III 409)

Joodse Oorlogen

In 67 werd door het legioen Jotapa belegerd en ingenomen (Flavius Josephus, Bel. Iud. III 233-234) en Jaffa veroverd (Flavius Josephus, Bel. Iud. III 289). Het volgende jaar werden Tiberias en Gamla veroverd (Flavius Josephus, Bel. Iud. III 447, Bel. Iud. IV 13). Bij deze laatste stad zijn bij opgravingen vele stenen gevonden die waren afgeschoten door ballistae, waaruit duidelijk is hoe verwoestend het leger optrad. Hierna trok het leger naar het zuiden en verwoeste Qumran, waarna het overwinterde in Skythopolis en het grootste deel van Judea in Romeinse handen was.

In de zomer van 69 werd Vespasianus door de troepen in Judea uitgeroepen tot keizer en vertrok naar Rome en droeg het bevel over de legioenen in Judea over aan zijn Titus aan wie hij ook de taak gaf om Jeruzalem te veroveren. Het 10de legioen trok op, overwinterde bij Jericho (Flavius Josephus, Bel. Iud. V 42, 69) om in het voorjaar van 70 bij Jeruzalem te komen, welke na een beleg van vijf maanden werd veroverd (→ Vernietiging Jeruzalem).

De val van Jeruzalem betekende niet het einde van de Joodse Oorlog. In verschillende versterkte plaatsen hadden zich nog Sicarii verschanst die de Romeinen bleven bestrijden. In 71 belegerde het legioen de vesting Herodion, de daar aanwezige Sicariërs gaven zich vrij snel over. Een jaar later werd Machaerus veroverd (Flavius Josephus, Bel. Iud. VII 164-170, 190-209) en trok het legioen, onder leiding van Flavius Silva, op naar Masada (73 of 74 n.C.). Masada lag ver afgelegen in de woestijn, zonder goede water voorzieningen. Het legioen, bestaande uit 8.000 manschappen, bouwde 8 kampen rondom Masada en moesten al hun eten, drinken en andere zaken van verre halen. De belegering van Masada zou uiteindelijk 3 jaar duren en alleen door de aanleg van een gigantische belegeringsdam konden de militairen de vesting veroveren (→ Masada).

Na Masada werd het legioen in Jeruzalem gelegerd om daar de rust te behouden. In 132 werd het tiende legioen opnieuw ingezet om dat er een opstand uitbrak als reactie op de oprichting van de tempel van Jupiter te Jeruzalem door keizer Hadrianus. Simon bar-Kochba wist Jeruzalem te bezetten en dankzij de hulp van andere legioenen kon het 10de de stad weer heroveren.


Archeologie

In november 2010 is bij opgravingen in Jeruzalem een badhuis van dit legioen gevonden.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!