Zevendedagsadventisme

Zie ook: Christelijke stromingen, Ellen G. White,

Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten, of kortweg de zevendedagsadventisten (ZDA) is een internationaal christelijk kerkgenootschap.

Inhoud

Ontstaan

De groep is ontstaan uit het gedachtegoed van William Miller, waarbij vooral veel van hun ideeën zijn gebaseerd op de overtuigingen van hun leidsvrouw, Ellen Gould White-Harmon (1827-1915).

Statistieken

In 2013 waren er een kleine 5400 leden (ZDA, 9 sept. 2013). Wereldwijd bezien zijn er 20 miljoen leden (news.adventist.org, 1 maart 2017), de afgelopen 50 jaar verliet ongeveer 39 % deze groepering (www.adventistreview.org, 20 jan. 2018).


Leerstellingen

Hun leerstellingen zijn vervat in de "28 Geloofspunten" en werden voorheen "Fundamentele waarheden" genoemd. (zie hier voor een oudere versie hiervan: Advent kerk Den Haag, Onze 28 geloofspunten).

De wet

In hun 19de geloofspunt stellen zij: "De belangrijkste basisprincipes van Gods wet zijn de Tien Geboden. Jezus leefde deze principes voor. De Tien Geboden laten Gods liefde, zijn wil en zijn bedoelingen ten aanzien van het gedrag en de onderlinge verhoudingen van de mens zien. Alle mensen in alle tijden zijn gebonden aan de Tien Geboden. Deze voorschriften zijn de basis van Gods verbond met zijn volk en vormen de maatstaf in Gods oordeel." Hieruit blijkt dat zij de Tien Geboden zien als de grondwet van het Christelijke leven.

Sabbat

Ze onderhouden de sabbat als rustdag en erkennen niet de zondag, zoals is beschreven in hun 20ste geloofspunt. Zij kunnen ook niet anders omdat in het voorgaande geloofspunt ze zich aan de wet – waaronder zij de Tien Geboden verstaan – moeten voldoen. Zij stellen dan ook "Het vierde gebod van Gods onveranderlijke wet vraagt om de viering van de sabbat (de zevende dag) als de dag van rust, aanbidding en dienstbaarheid."

Spijswetten

Ze onderhouden de spijswetten, zoals die beschreven staan in Leviticus 11. Ook gebruiken ze geen alcoholische dranken. Dit wordt onderbouwd in hun 22ste geloofspunt "Naast voldoende lichaamsbeweging en rust, horen wij zo gezond mogelijk te eten en geen onrein voedsel, zoals in de Bijbel is aangegeven, te eten. Omdat alcoholische dranken, tabak en het onverantwoordelijk gebruik van medicijnen en verdovende middelen schadelijk zijn voor het lichaam, behoren wij ons ook daarvan te onthouden."


Kritiek

Eindtijdvoorspellingen

Met name in de beginperiode waren er diverse eindtijd voorspellingen. Zo voorspelde William Miller dat de wederkomst zou gebeuren op 28 april of op het einde van 1843: "I have seen that the 1843 chart [William Miller's] was directed by the hand of the Lord and that it should not be altered that the figures were as he wanted them." (E.G. White, Early Writings, p.64, edition 1882). Toen dat niet uitkwam werd de datum verschoven naar 21 mrt. 1844. Nadat Christus ook niet terugkwam  op 21 maart 1844, herzagen de Millerites vervolgens William Miller's voorspelling naar 22 oktober 1844 (cf. James White, The Sign of Times, [1853], waarin alsnog werd beweerd dat dit de correcte datum was), terwijl ze beweerden dat ze hadden misrekend de Schrift: "In the summer of 1844, Adventists discovered the mistake in their former reckoning of the prophetic periods, and settled upon the correct position. The 2300 days of Daniel 8:14, which all believed to extend to the second coming of Christ, had been thought to end in the spring of 1844; but it was now seen that this period extended to the autumn of the same year, [See Appendix, note 1.] and the minds of Adventists were fixed upon this point as the time for the Lord's appearing." (E.G. White, The Spirit of Prophecy, vol. 4, p. 248). Het besef dat de voorspellingen onjuist waren resulteerde in de Grote Teleurstelling.

Hieruit ontstond het zevendedagsadventisme en werd de wederkomst bepaald op 1845 en vervolgens op 1846 en 1849 (R. Kyle, p. 91). Hierna zijn voor zover bekend geen nieuwe pogingen ondernomen om de toekomst van Christus te voorspellen.


Externe links


Aangemaakt 20 januari 2018, 8 augustus 2023


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!